KISKUNHALAS LÁTNIVALÓI,
KIKAPCSOLÓDÁSI LEHETŐSÉGEK A KÖRNYÉKEN

Kiskunhalas szállás – pihenjen és töltődjön fel a csipke városában

Kiskunhalas, a csipke városa

Pihenésre, gyógyulásra, kikapcsolódásra vágyó vendégeink számára összegyűjtöttük Kiskunhalas legfontosabb látnivalóit, nevezetességeit és mindazokat a helyeket, amelyek felkeresése érdekes, hasznos lehet számukra.

Akár egy hosszú hétvégére, akár egy hosszabb szabadságra érkezik Kiskunhalasra az utazó, szüksége lehet egy helybéli útmutatására.

Hol talál porhanyós kiflit a reggeli kávéhoz? Friss zöldséget az ebédhez? Vagy egy jó éttermet, ahol helyi ételekből lakmározhat? Mivel ütheti el az idejét, ha esik, vagy borongós a hangulata és csak egy finom fagyival dobhatná fel?

Kiskunhalas első látásra egy álmos kisvárosnak tűnhet, de ha nem is egy turistaparadicsom, a városban és környékén minden korosztály találhat programokat, hogy jól érezze magát és felejthetetlen élményekkel térjen haza. Ebben próbálunk most segíteni.

Termálfürdők:

Kiskunhalasi strandfürdő

Cím: Nagy Szeder István utca 1

Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 6.00-21.00 óra között.

A teljes árú felnőtt belépő 1200 Ft, de nyugdíjasoknak, gyerekeknek kedvezmény is van.

Családi belépőt 3500 Ft-ért lehet vásárolni.

A Halasthermál fürdő a Weninger Apartmanok mindegyikétől pár perc sétával megközelíthető.

A kiskunhalasi strand egész évben nyitva tart, így bármilyen évszakban érdemes felkeresni, lazulni, pihenni, gyógyulni. Családias hangulatú, nem zsúfolt.

A halasi strand sajátossága az alkálihidrogén-karbonátos, fluoridos és jódos gyógyvíz. A termálvíz 48 C fokos, segíti a balesetek utáni felépülést, segíti a reumatológiai gyógyulást és enyhíti a nőgyógyászati panaszokat. Mozgásszervi, ideggyógyászati és perifériás keringési betegségek kezelésére is alkalmas.

A strand szomszédságában található kórház orvosi felügyeletet is biztosít ehhez.

A fürdő épületében és a kinti verseny-úszómedence mellett is van termálvizes medence. Kettő gyermekmedence található a parkosított strand területén egy kint, egy pedig az épületben.

A strand területén számos szolgáltatás közül választhatnak a wellnessezni, szépülni vágyók is. Van szolárium, gőzkabin, szauna, masszázs, pedikűr – manikűr.

Az épületben büfé is található, ahol jégkrémet, üdítőt, kávét vásárolhatnak.

A termálfürdő egy hatalmas park szélén található, ahol a déli forróságban elbújhatnak egy fa árnyékába és piknikezhetnek, vagy megebédelhetnek a szomszédos Tölgyfa vendéglőben. Finom, házias ételek, nagy adagokat szolgálnak fel és udvariasak a pincérek. Az árak középszerűek, de menüt is lehet választani, 1050 Ft –ért.

Kiskunmajsa Jonathermál gyógy- és élményfürdő

Cím: 6120 Kiskunmajsa, Kőkút 26.

Honlap: http://www.jonathermal.hu

Nyitva tartás: minden nap 9.00-19.00 óra között

A teljes árú felnőtt fürdőbelépőjegy ára 2600 Ft, családi belépőt 5500 Ft-tól lehet vásárolni.

Ha egy nap a halasi termálfürdő nyugalma és családias hangulata helyett inkább egy kis pörgésre vágynak, Kiskunhalasról kevesebb, mint félóra alatt eljuthatnak Kiskunmajsára, ahol a gyógyfürdő mellett élményfürdő, csúszdapark, hullámfürdő, úszó aquapark és számos wellness szolgáltatás várja a kikapcsolódni vágyó gyerekeket és felnőtteket.

A kiskunmajsai fürdő területén és közelében számos büfé és étterem üzemel, így akár egy egész napot eltölthetnek itt.

Kiskunhalas látnivalói:

Ha borús az idő, és a strand helyett szívesebben körülnéznének a városban, vagy a kiadós ebédet szeretnék lemozogni egy tartalmas sétával, íme, néhány Kiskunhalas látnivalói közül:

Kiskunhalas Csipkeház

Halasi csipkeházWeboldal: http://www.halasicsipke.hu

Cím: 6400 Kiskunhalas, Kossuth L. u. 37/a

Kiskunhalas aranya a halasi csipke, amely a világon egyedülálló, igazi hungarikum.

A halasi csipkét az eredeti rajzok és motívumok alapján varrja 10 csipkevarró, 60 féle öltésminta variációjával, lehelet-finom cérnával.

A Csipkemúzeumba látogatónak lehetősége van a több világkiállításon díjnyertes műremekek, csipkecsodák mellett csipkevarrási bemutató megtekintésére is, és a gyönyörű halasi csipke megvásárlására is.

A Csipkeház jelenleg felújítás alatt áll, 2019. június 15-től látogatható. Felnőtteknek 500 Ft, gyerekeknek 300 Ft a belépőjegy ára.

A búsuló kuruc szobor

Kiskunhalas látnivalók: Búsuló kuruc szoborA Csipkeháztól mindössze 100 méterre láthatjuk Demkó József: Búsuló kuruc nevű szobrát.

A szobor 1904-ben készült a Rákóczi- szabadságharc egyik legvéresebb csatájának 200. évfordulójára.

A búsuló kuruc szobor Magyarország első köztéri kuruc szobra.

Thorma János Múzeum

Weboldal: http://thormajanosmuzeum.hu

Cím:  Köztársaság u. 2

Nyitva tartás: kedd- vasárnap 9-17 óra

Thorma János festőművész Kiskunhalason született, ő a nagybányai festőiskola, művésztelep alapítója. A gyönyörű alkotásait bemutató múzeumban a festmények mellett más állandó és időszakos kiállítások is vannak.

A Thorma János múzeum Magyarország legnagyobb nagybányai gyűjteménye. Állandó a helytörténeti és néprajzi kiállítás és a Kincsek a homokban című régészeti leleteket bemutató kiállítás.

A felnőtt belépőjegy ára 1000 Ft, de különböző kedvezményeket igénybe lehet venni.

Sáfrik-féle szélmalomSzélmalom Kiskunhalas

Cím: Szélmalom u. 46

A műemlék jellegű szélmalom 1860-ban épült.

Az ipartörténeti építmény felújításra szorul, állapota miatt nem látogatható, de érdemes útba ejteni, kívülről megnézni.

Szórakozás, kikapcsolódás, sportolás Kiskunhalason:

Kiskunhalasi mozi

Mozi KiskunhalasCím: Bethlen Gábor tér 1.

Honlap, moziműsor: http://halasimozi.hu/

Halason – mert a helyiek így mondják – a mozi a főtérrel (Bethlen Gábor tér) szemben patinás épületegyüttesben kapott helyet. A halasi moziban általában a legújabb filmeket vetítik, sokszor alig lehet beférni. Olykor tartanak film-matinékat is és ha színitársulat látogat a városba, úgy a mozi színházként működik.

A teljes árú jegy 1540 Ft, de van diák és nyugdíjas kedvezmény.

Bowling, Squash, Fitness Centrum

Bowling, squash pályaCím: Esze Tamás ltp. 10

Weboldal: http://www.bowlingcentrum.hu

Nyitva tartás: hétfő-szombat 15.00-22.00 vasárnap 10.00-19.00

A Centrumban 3 squash pálya, 4 automata bowling pálya és egy 80 nm-es fittness terem várja a mozogni, szórakozni vágyókat. Van szauna, büfé, bár és a vendégek részére a parkolás ingyenes.

Tenisz

Kiskunahalas teniszpályaCím: Erzsébet királyné tér 7/B.

Honlap: http://www.halasitenisz.hu

Kiskunhalason teniszpálya bérelhető. A Halasi tenisz Klub közel van a városközponthoz. Mindegyik pálya salakos, szépen gondozott. 

Labdarúgás

A kiskunhalasi focipálya komplexum- több nagy füves és kisebb aszfaltos pálya – azaz a Bundzsák Dezső Városi Sportközpont, szabadon látogatható, az “A” pálya kivételével, ahol a helyi Futball Club játssza tétmérkőzéseit.

Lovaglás, horgászás

 Lovasbázis

Lovaspark KiskunhalasCím: Szabó Ervin utca 2/A.

Honlap: http://www.lovasbazis.hu

A kiskunhalas Hirling József Lovasparkban minden évben megrendezik a díjugrató versenyt. A verseny nemzetközileg is elismert. A XX. század elején létesített csendőrlaktanyában ma lovas-oktatás folyik. De lehet vásárolni lószerszámokat és van, hogy eladó hátaslovat is tud vásárolni az ember. Foglalkoznak ló bértartással is. Lovas-pálya is bérelhető. A lovas-parkot ma a kiskunhalasi Lovas és Szabadidőközpont Kft. üzemelteti.

Horgászat

SóstóKiskunhalason három tóban is lehet horgászni. Egyik a legnagyobb a Sóstó, ezen kívül még van kettő magánkézben levő, kifejezetten horgászásra kialakított tavacska.

Ezüst-tó horgászcentrum

Cím: Jókai utca 80.

Weboldal: ezustto.hu

Nyitva tartás: péntek-vasárnap 7-17 óra

A 3 hektáron elterülő horgásztó két oldalán összesen 47 db kiépített horgászhely található, amelyek közül kettőt mozgáskorlátozottak is biztonságosan tudnak használni.

Gépkocsi parkoló, kerékpártároló, jól felszerelt horgászbolt (Haldorádó) áll a horgászok rendelkezésére.

Sporthorgász napijegy árak felnőtteknek 2900 Ft-tól, gyerekeknek 1900 Ft-tól.

Kerékpározás, túrázás Kiskunhalason és környékén

A várost Észak- Dél irányban kettészelő 53-as főút mellett kerékpárút készült. A kerékpárúton északi irányba egész sokáig lehet tekerni. Útközben elhaladunk a Parkerdő és Sóstó mellett, amely inkább horgásztó, mint strand, de labdázni jó a homokos partján. A Sóstó tavat a Parkerdő övezi, itt túrázni lehet. Az erdő útjai táblákkal illusztrálták a helyi növények, állatok sokszínűségét. A tó körüli tanösvényen sétálva felfedezhetik a terület növény- és állatvilágát. Itt akár őzzel, nyúllal, mókussal is találkozhatnak. A nyári időszakban számtalan kulturális és sportesemény helyszíne a Sóstó.

Kerékpárral akár Soltvadkertig is el lehet jutni, ahol Magyarország egyik legjobb cukrászdáját is felfedezhetik. A Szent Korona Cukrászda remekbe készült fagylaltokkal, süteményekkel és impozáns környezettel kápráztatja el a vendégeit. A hely 2015-ben elnyerte az év cukrászdája címet.  Címük: Kossuth Lajos utca 5. Nyitva tartás: hétfő-vasárnap 9-20 óra között.

Weboldal: http://www.szentkoronacukraszda.hu

Étel, ital, bevásárlás Kiskunhalason

Cukrászdák, kávézók Kiskunhalason

Garden Rose Kávéház és romantikus lakberendezés

Cím: Eötvös u. 35.

A helyiek által közkedvelt kávézó és cukrászda, hangulatosan berendezve, ahol a sütemények és a kávé is nagyon finom. A kiszolgálás barátságos és akár a dekorációt is meg tudják vásárolni.

Éliás Kft.

Éliász cukrászdaCím: Székely u. 17

Facebook: Éliás Kft.

Óriás választék süteményekből és minden héten egy fajta fincsi torta fél áron kapható. Fagylaltból is hatalmas a választék és a kis adagok is nagyok.

Éttermek, ahova érdemes betérni egy finom ebédre, vagy vacsorára:

Mátyás Bistro- étterem

Cím: Mátyás tér 4

Weboldal: matyasbistro.hu

Nyitva tartás: 10.00-22.00

Színvonalas étterem kiskunhalas központjában, ahol nagy a választék, bőséges és finom adagokat szolgál fel az udvarias személyzet.

Sóstó Csárda

Cím: Kőrösi út 28.

Weboldal: http://sostocsarda.hu

Szép környezetben, autentikus csárda hangulatban ízletes hazai és nemzetközi fogások közül lehet választani. A kiszolgálás gyors és figyelmes.

Corso Verona Gyorsétterem- pizzéria

Cím: Széchenyi u. 108  és Kossuth u. 36-38

Weboldal: http://www.halaspizza.hu

Jó áron finom ételeket fogyaszthatnak itt.

Ha az egész napos fürdőzés után már nincs kedvük elindulni a városba vacsorázni, de az apartmanban való főzőcskézés sem hozza lázba a társaságot, a legkényelmesebb megoldás, ha házhoz rendelik a kedvenc fogásaikat a Corso Verona-ból.

Vásárlás, piacok Kiskunhalason

A Weninger apartmanok közelében a mindennapi étkezéshez szükséges alapanyagokat be tudják szerezni a kisebb- nagyobb élelmiszerboltokból, van Coop (Köztársaság utca 7.), Spar (Semmelweis tér 30 és Bethlen Gábor tér 1), Lidl (Széchenyi u. 1-3), Aldi (Fűzér u. 1).

Sunshine Divat Kiskunhalas

kiskunhalas sunshine butikCím: Thúry József utca 4/b

Facebook: Sunshine Halas 

Minőségi női és férfi divatmárkák: Street One, S’ Oliver, Pioneer, Rinascimento, Futureal, Blend of America, hetente bővülő árukészlettel.

Híres-neves helyi termékek

Kiskunhalas 1985-ben megkapta a „Szőlő és bor városa” címet. A kunsági borvidék borai a napsütéses órák magas számának és a könnyű homoktalajnak köszönhetően könnyed, friss, gyümölcsös ízekben gazdag szőlőket szüretelhetnek. A 2001. évjáratú Kiskunhalasi kékfrankos a 2002. évi Alföldi Borversenyen és a Kunsági Borversenyen egyaránt Nagy Aranyérmet kapott.

Borkedvelők ellátogathatnak a Szőke Pincészetbe (Batthyány u. 54.), a Halasi Borászat borpincéjébe.

Sörkedvelőknek a Hopfanatic Tapgarden-be érdemes betérniük, ahol igazán különleges kézműves söröket vásárolhatnak a Hopfanatic sörfőzde mintaboltjában. Címük: Baranyai Ferenc utca 20.

Weboldal: https://www.hopfanatic.com

A halasi piac, halasi vásár

Kiskunhalas piacCím: Május 1 tér

A kiskunhalasi piacot leginkább szerdánként és szombatonként érdemes látogatni. Ilyenkor a helyi termelők kínálják friss áruikat a piac nyitott részén. A városi piaccsarnokban leginkább pékáru és húsfeleségek kaphatóak. Finom kolbászért, friss halért, zöldségekért és gyümölcsökért, házi savanyúságért, lekvárért is érdemes felkeresni.

A halasi vásárt (Harangos telep 25) minden hónap első vasárnapján tartják a vásártéren. Itt hatalmas a választék.

A vásártér a város déli részén fekszik, ide ajánlatos kerékpárral menni, egyrészt a nagyobb távolság miatt, mivel gyalog azért kissé messze van a központtól, másrészt a tömeg miatt, autóval reggel 8 óra után már nehézkes a parkolás.

A ruhaneműtől a háztartási cikkekig minden megtalálható, új és használt egyaránt, de akkor is jó helyen járnak, ha egy lovat szeretnének emlékül hazavinni Halasról:-)

Templomok, vallásgyakorlás Kiskunhalason

Kiskunhalason két római katolikus és egy református templom, valamint egy baptista imaház és egy zsinagóga van.

A kiskunhalasi római katolikus főplébánia a Szent Imre utcában van.

templomról ide kattintva tudhat meg részleteket , a miserend pedig ezen a linken keresztül érhető el.

A kisebb római katolikus templom, a “Jézus szíve” temlom a város másik oldalán az un. Felsővárosban található.

Ide kattintva tud a információkat szerezni az Istentiszteletekről.

A kiskunhalasi református templom a város központjában kapott helyet.

A református Istentisztelekről ide kattintva olvashatnak. 

A baptista imaház a strandfürdőtől pár perc sétára van csupán.

A kiskunhalasi baptista gyülekezetről itt talál bővebben információkat.

A kiskunhalasi zsinagóga az egyetlen zsinagóga Magyarországon, amely nem sínylette meg a háború viszontagságait, épen maradt.

A zsinagóga honlapja a következő hivatkozáson elérhető.

==> Foglalási ajánlatot a Weninger apartmanokba a kapcsolati oldalon tud kérni.

==> A Weninger apartmanházak megtekintéséhez kattintson ide.

==> A Weninger apartman lakás ezen a hivatkozáson látható.

==> A Weninger stúdió apartmanról itt tud bővebben információhoz jutni.